Waar kan ik hulp krijgen bij het beginnen van een bedrijf?

Veel mensen lopen rond met de droom een eigen bedrijf te beginnen. De afgelopen jaren werden er dan ook een recordaantal ondernemingen gestart. Toch bieden een goed idee én de juiste instelling geen garantie voor een succesvolle toekomst. Van het grote aantal starters, blijkt na 5 jaar slechts 60% nog te bestaan.

Om zoveel mogelijk succes te garanderen, is het belangrijk goed van start te gaan. Als beginnende ondernemer kun je dan ook wel wat hulp gebruiken. Hoe kun je jouw goede ideeën omzetten in een succesvolle onderneming?

Aandachtspunten voor de starter

 • Naam: Een goede, pakkende bedrijfsnaam is van groot belang. Het is dan ook een belangrijke stap binnen het opzetten van een nieuwe onderneming. De naam van jouw bedrijf is de eerste indruk die potentiele klanten van jou krijgen. Het moet dus duidelijk weergeven waar het bedrijf voor staat. Het is belangrijk dat je creatief en origineel bent, maar dat je ook een naam kiest die blijft hangen. Wanneer je de perfecte bedrijfsnaam hebt gekozen, kun je controleren of hij nog beschikbaar is, in het Handelsregister.
 • Rechtsvorm: De juridische vorm die jij voor jouw toekomstige bedrijf moet kiezen, wordt de rechtsvorm genoemd. Er zijn 8 verschillende rechtsvormen waaruit je een keuze moet maken, waarvan de ‘eenmanszaak’ de meeste bekende vorm is. De keuze voor de rechtsvorm is belangrijk, omdat het onder meer de belastingverplichtingen bepaalt waar jouw onderneming aan moet voldoen.
 • Ondernemingsplan: Een goed ondernemingsplan helpt heel veel: het biedt de nodige houvast bij het starten van een nieuwe onderneming. Hoewel het geen verplichting is een businessplan op te stellen, is het document essentieel; bijvoorbeeld voor het ‘binnenhalen’ van eventuele investeerders. Het plan maakt concreet wat de verwachtingen zijn, welke doelen je nastreeft en hoe je deze verwacht te halen.
 • Regels en wetten: Er zijn veel juridische zaken waar je rekening mee moet houden, wanneer je een nieuwe onderneming begint. De regels en wetten zijn vaak afhankelijk van de branche waartoe jouw bedrijf behoort. In enkele branches heb je vergunningen nodig voordat je jouw bedrijf kunt starten. Het is tevens belangrijk om de juiste contracten op te stellen en tijdig je administratie bij te houden.
 • Inschrijven KvK (Kamer van Koophandel): Heb je de perfecte naam gekozen én ben je er zeker van dat je bedrijf aan de juiste eisen voldoet? Dan kun je jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bedrijf wordt dan ook meteen aangemeld bij de Belastingdienst.
 • Administratie: Wist je dat je verplicht bent als ondernemer om je eigen administratie bij te houden? Dit is onder meer belangrijk voor de jaarlijkse belastingaangifte.

Een goede bedrijfsadministratie bevat de volgende onderdelen:

 • Bankafschriften en kassabonnen
 • Ontvangen en uitgaande facturen
 • Contracten en overeenkomsten
 • Verzekeringspolissen
 • Communicatie: correspondentie, zakelijke e-mails e.d.
 • Belastingadministratie
 • Afspraken
 • Boekhouding: De begrippen administratie en boekhouding worden vaak met elkaar verwisseld. Toch is er wel degelijk een verschil tussen beide. De boekhouding is slechts een onderdeel van de gehele administratie, dat gericht is op het vastleggen van de financiële aspecten van het bedrijf.

 

Ondernemershulp

Als beginnende ondernemer zijn er veel aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Je hoeft het echter niet allemaal alleen te doen. Er zijn veel zaken waar een professional jou bij kan helpen.

Bedrijfsjurist
Om er zeker van te zijn dat alles ‘volgens de regels’ verloopt, kan een juridisch adviseur uitkomst bieden. Een bedrijfsjurist kan helpen bij de keuze van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf. Ook zijn ze op de hoogte van de regels en wetten waar je als starter mee te maken krijgt; zowel op nationaal als internationaal gebied. Door juridische hulp te vragen bij zowel het opstellen als het controleren van contracten, houd je de risico’s zo laag mogelijk.

Boekhouder of Accountant
Veel ondernemers lopen vast bij het opzetten van een goede administratie. Naast dat het verplichte kost is, is het bijhouden van de administratie ook nog eens ontzettend belangrijk voor de bedrijfsvoering. Wanneer dit niet in orde is, maak je tevens geen kans op eventuele voordelen, zoals belastingvermindering. Er zijn adviseurs die hulp bieden bij het opzetten van een goede bedrijfsadministratie. Wil je het helemaal uitbesteden, dan kun je bij een boekhouder of accountant terecht.

 • Boekhouder: Een boekhouder is vaak een ZZP’er die zich richt op de financiële administratie van een bedrijf. Hij houdt overzicht op de financiële situatie en kan tevens de jaarlijkse belastingaangifte doen.
 • Accountant: Accountants zijn vaak onderdeel van een groter bedrijf. Naast het opzetten van de boekhouding, richten ze zich ook op het controleren van de algehele bedrijfsadministratie. Ze worden vaak in dienst genomen door grotere ondernemingen.

Veel starters willen zelf hun administratie doen om zoveel mogelijk kosten te besparen. Het uitbesteden van de administratie kan echter veel tijdwinst opleveren. Ook zijn boekhouders bekend met de belastingvoordelen en wordt beweerd dat ze hun investering al snel terugverdienen.

Bedrijfsadviseur
Voor algehele hulp bij het starten van een bedrijf kun je terecht bij een ondernemingsadviseur. Deze adviseurs – of coaches – bieden de meest complete ondersteuning bij het opstarten van jouw nieuwe bedrijf. Zo kunnen ze, onder andere, helpen met het opstellen van het bedrijfsplan en het aanvragen van leningen. Ook weet een bedrijfsadviseur welke rechten jij als beginnende ondernemer hebt.
Wanneer je als starter niet weet waar je moet beginnen, is het verstandig om ondernemingshulp in te schakelen. Er zijn coaches en adviseurs die je op elk gebied van de bedrijfsvoering kunnen helpen. Ook kun je de administratie geheel uitbesteden, of advies inwinnen over jouw kansen op de arbeidsmarkt. Met de juiste ondernemershulp kan jouw idee dan ook uitgroeien tot een succesvolle onderneming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code